Energetisch Structurele Balans (ESB®)

ESB® is een op zichzelf staande vorm van zachte manipulatietherapie, die streeft naar het harmoniseren van energie door de verschillende lagen van het lichaam heen, met inbegrip van bot-, spier- , zenuwweefsel en aura.

De ESB® – therapeut gaat na hoe de energetische toestand in al deze weefsels is. Er wordt geobserveerd door met de handen de energie te voelen in de verschillende weefsels van het lichaam. Tijdens dit observeren ontstaan spontane bewegingen in een gewricht, in de spieren, ligamenten of in de wervelkolom. Het lichaam zoekt zijn natuurlijke optimale instelling weer op. Dit alles gaat heel zacht, vaak zo zacht dat u het niet eens bemerkt.

ESB® werkt niet tegen lichamelijke veranderingen (niet symptoomgericht), welke als een poging tot een best mogelijke zelforganisatie worden gezien, maar we bevorderen de genezing door het ondersteunen van het eigen innerlijke vermogen tot zelforganisatie.

In ESB® gaan we er van uit dat het lichaam van de mens een groot aantal zelfcorrectie- mechanismen bezit die hem gezond houden. Storende, belastende lichamelijke veranderingen (symptomen) zijn een teken van een overbelasting van deze regelmechanismen; je zou kunnen spreken van een ontoereikende probleemoplossing. Het lichaam is niet in staat een adequate oplossing te vinden. Alle ongevallen, ziekten en emotionele conflicten die je in de loop van je leven meemaakt, onbewust toevoegt en onbewust met je meedraagt, resulteren in een dergelijk toestand. Tijdens een ESB® -behandeling proberen we voor het lichaam een situatie te creëren waarin het lichaam weer gepast kan reageren.