21 Januari, wereld knuffeldag

21 Januari, wereld knuffeldag

In een periode waarin knuffelen bijna niet te doen is, is het vandaag toch echt wereld knuffeldag.
Het werd bedacht door dominee Kevin Zaborneyen. De feestdag werd voor het eerst gevierd in 1986 in Clio, Michigan, USA. Hij had bedacht dat het zo tussen de feestdagen en Valentijnsdag wel een goed idee was elkaar een blijk van liefde en waardering te geven.

Wat doet knuffelen met je lichaam?
Zoals ik al in eerdere blogs heb geschreven, komt het hormoon oxytocine vrij wanneer je knuffelt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je verbinding voelt met degene waarmee je knuffelt.
Als je als moeder je kind knuffelt schep je een warme band.

Wat gebeurt er nog meer in je lijf?
Oxytocine maakt je ook meer ontspannen en zelfverzekerd. De reden: de werkzame stof remt de productie van het stresshormoon cortisol en activeert tegelijkertijd het beloningssysteem. Je kunt je makkelijker ontspannen en op je gemak voelen, zelfs in het bijzijn van vreemden.

Knuffeltijd…
Hoelang duurt het voordat het hormoon vrijkomt? De wetenschap leert ons dat het ongeveer 20 seconde duurt voordat het knuffelhormoon vrijkomt. Dat lijkt niet lang maar hou het maar eens 20 seconden vol. Zorg dat het iemand is waar je je echt op je gemak bij voelt. Maar laat dit je niet weerhouden om korter te knuffelen want hoe dan ook, het zorgt voor een band en het doet de mens goed.

Huisdieren
Gelukkig is het knuffelen met huisdieren ook goed om dit knuffelhormoon aan te maken. Dat maakt het voor veel mensen stukken makkelijker. Jouw eigen huisdier komt lekker bij je liggen en je gaat toch wel aaien. Er hangen geen verwachtingen aan het is gewoon heerlijk genieten.

Als knuffelen niet kan, wat dan..
Gelukkig is er een eenvoudig recept voor het vrijkomen van het hormoon. Het komt ook vrij als gevolg van een aangename zintuiglijke waarneming.
Als je je beter wilt voelen, kun je gemakkelijk je hersenen om de tuin leiden. Hoe?
Probeer eens iets van de volgende dingen: ga lekker eten, luister naar fijne muziek, praat met lieve mensen, geef een compliment, zorg goed voor jezelf en probeer eens een fijne meditatie.

Doe het bewust, dat helpt!

Ik hoop je hiermee een paar tips gegeven te hebben waarmee je aan de slag kan om voor jezelf te zorgen. Het knuffelhormoon is belangrijk voor hoe jij je voelt en als knuffelen even niet kan, zoek dan je plezier in de tips.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email