Kerstgevoel, wat is het en hoe krijg je het…

Kerstgevoel, wat is het en hoe krijg je het…

Vroeger toen ik klein was, was kerst al magisch. Wij gingen, met het hele gezin, de kerstboom ‘uit het bos’ halen. Wij mochten hem zelf kiezen en dan werd hij voor ons omgezaagd. Dat was een uitje op zich waar ik nog steeds met veel plezier aan terugdenk.

Dan mocht, na 1 dag acclimatiseren, de kerstboom naar binnen en werd deze verder op maat gezaagd. De kerstboom werd versierd en mijn moeder versierde de rest van het huis, met de eerder afgezaagde takken, met ballen en kerstklokken. Het kerstgevoel kwam voor mij als klein meisje ‘zomaar’. De magie was er en de hele wereld deed mee. Zo heerlijk zorgeloos en vanzelfsprekend als genieten toen was…

Maar wat is eigenlijk dat magische, zorgeloze kerstgevoel?
Het kerstgevoel is niet zo makkelijk te beschrijven. Als je het vraagt aan vrienden wordt het vaak omschreven als een gevoel van geluk, gezelligheid en het feit dat iedereen zijn best doet om er iets moois van maken. De straten zijn versierd en ook de winkels al tijden prachtig.
Daarnaast is het binnen lekker warm en gezellig en is het niet erg dat het buiten koud en donker is.
En dan is het kerst… Kaarsjes en lichtjes en mooi aangekleed, gezellig en lekker eten van een versierde tafel. Wauw wat is het leven mooi op die momenten.

Hoe kan je als volwassene deze sfeer zelf neerzetten?
Het kerstgevoel is voor de meeste mensen gebaseerd op herinneringen van geborgenheid en gezelligheid, van vakantie, lekker eten, cadeautjes en de mooie versieringen binnen en buiten.
Het kan je helpen om naar een kerstshow van een tuincentrum te gaan. Daar is het zo mooi dat het gevoel vanzelf begint te kriebelen. Bij mij in ieder geval wel, zeker als je met kleine kinderen gaat die vol verwondering naar de mooie kerstdorpen kijken.

Het gaat vooral om aandacht voor elkaar en genieten van het moment en de mensen om je heen. Haal ook fijne herinneringen naar boven. Prikkel al je zintuigen met beelden, muziek, smaken en geuren waardoor je een fijn gevoel krijgt.
Als je de kans hebt, bak dan lekkere kerstkoekjes of een kerstcake dan ruikt het hele huis zo fijn. Of maak een lange boswandeling en ga op zoek naar de schatten van het bos!

Door in het moment te leven, maak je het kerstfeest magischer. Laat kerst dit jaar niet aan je voorbijgaan maar geniet van ieder moment. Voor je het weet is het weer voorbij en kom je weer in de realiteit van iedere dag.
Het belangrijkste, kerst hoeft niet perfect te zijn. Die galajurk waarbij je je adem in moet houden? Lekker in de kast laten hangen, zorg dat je je goed en comfortabel voelt aan de kersttafel en geniet van alle kleine en grote momenten!

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email