Hoe werken kleuren op ons in..

Hoe werken kleuren op ons in..

Kleurentherapie wordt ook wel chromotherapie genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van de helende energie van kleuren om lichaam, geest, ziel en sociaal functioneren in balans te brengen.

Van oudsher werkten Sjamanen, medicijnmannen en -vrouwen met kleuren.
Van de Egyptenaren is al bekend dat zij kleuren als geneesmethode toepasten. Zij maakten hierbij gebruik ban kleine vertrekken die in specifieke kleuren werden geschilderd
De Perzische arts Avicenna verkondigde de waarde van zonlicht en gekleurde ramen, waarmee hij onder andere depressieve patiënten behandelde. En in Frankrijk werden lange tijd zieken geplaatst in het licht van de beschilderde ramen van kloosters en kerken.

De bekende wetenschapper Isaac Newton ontdekte in 1666 dat licht bestaat uit verschillende kleuren, die allemaal hun eigen golflengte hebben. Die golflengte blijkt voor een groot deel verantwoordelijk te zijn voor het effect op je lichaam en emoties. Nadat je bent blootgesteld aan een vrolijke kleur, dan kun je daar echt van opknappen als je bijvoorbeeld niet zo lekker in je vel zit.

Leek kleurentherapie jarenlang geheimzinnig en kon het niet verklaard worden, tegenwoordig kan men de werking van kleuren op de mens meten met verfijnde apparatuur.
In de jaren ’80 werd er een verfkwast door een detentiecentrum in de Amerikaanse stad Seattle gehaald. De verf waar de kwast in werd gedoopt was niets minder dan roze. Ja, echt. Alle cellen van het detentiecentrum werden in deze kleur geverfd. Ze wilden weten wat de kleur zou doen met de gedetineerden.
Wat bleek: krap een kwartier blootstelling aan deze kleur was genoeg om de agressiviteit van de gedetineerden minstens dertig minuten te verminderen.
Meerdere onderzoeken die volgden toonde hetzelfde aan: de kleur roze werkt ontspannend en stress verlagend. Sindsdien is deze kleur in verschillende ontspanningsruimten in de psychiatrische wereld te zien op de muren.

Kleuren hebben een grote invloed op hoe we ons lichamelijk en mentaal voelen zonder dat wij dit doorhebben. Kleuren zijn overal. In de natuur vertellen kleuren wat je wel en niet kunt eten. Door je bewust te worden van de invloed van kleur op ons leven, kun je daar je voordeel uit halen.

Kleur is een vorm van licht. Het bevat elektromagnetische straling en energie die op dezelfde manier trilt als hitte, geluid en radiogolven. De kleuren bestaan uit verschillende frequenties en golflengtes, waardoor je ze niet alleen ziet, maar ook zou kunnen voelen. Deze energie zou een helende werking kunnen hebben. Zo zouden lange golven zoals rood licht opwekken en korte golven zoals blauw kunnen kalmeren.
De natuur geeft ons al veel moois met het spektakel aan kleuren van bomen, bloemen de lucht en ga zo maar door.

De zeven kleuren van de regenboog zijn rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet/paars. Allemaal hebben ze hun eigen kracht. En als je dat weet, kun je die kennis toepassen in je huis.
Dit zijn ook de kleuren van de 7 hoofdchakra’s. Kleur komt binnen in ons aura. Vervolgens wordt deze verdeeld over de 7 hoofdchakra’s. Hier wordt de kleur omgezet in energie. De chakra’s zijn weer verbonden met diverse organen en lichaamsdelen zodat deze worden gevoed. Zijn de chakra’s in balans dan functioneer je optimaal, lichamelijk en geestelijk. Het is voor dit blog niet de bedoeling om hier nu verder op in te gaan. Wil je hier meer informatie over hebben, neem dan gerust contact met mij op.

Volgens de kleurentherapie heeft een ziek persoon een gebrek aan één of meerdere soorten kleur. Door het lichaam bloot te stellen aan de juiste kleuren kan een verstoorde energiebalans hersteld worden.
In mijn praktijk maak ik gebruik van een keurenformulier waarmee ik met jouw gegevens kan uitrekenen welke kleuren voor jou de energiebalans kunnen herstellen.
Er zijn diverse methoden waarmee je balans kan brengen. Als je weet welke kleuren voor jou positief werken kan je heel direct met die kleuren aan de slag gaan. Dit kan bijvoorbeeld met edelstenen, planten en bloemen, kleding en ga zo maar door.

Hier volgt alvast een korte beschrijving van de kleuren van de 7 basischakra’s zodat je zelf alvast een beetje kan voelen wat de kleuren voor jou kunnen doen.

Rood zorgt voor warmte en kracht.
Wie kent rood niet als de kleur van passie, kracht, vuur en fysieke energie. Rood activeert en verwarmt. En daar kun je gebruik van maken op momenten dat je het vuur in jezelf naar boven wil halen.
Wanneer moet je rood vermijden? Bij gevoelens van onrust, stress of slapeloosheid.

Meer genieten met oranje.
Oranje is warm, enthousiast, open en gezellig. Een kleur met de kracht van nieuwe dingen scheppen.
Wanneer moet je oranje vermijden? Bij momenten van stilte en reflectie

Geel voor energie.
Vrolijkheid, uitbundigheid en wilskracht, dat zijn de typische eigenschappen van de kleur geel. Net zoals de gele zon centraal staat in ons zonnestelsel, geeft deze kleur je het lef om jezelf in het middelpunt van de aandacht te zetten.
Wanneer moet je geel vermijden? Als je wilt ontspannen.

Kom tot rust met groen.
Groen is de tint van het hart (ja, echt) en verbondenheid, en het is dé kleur van moeder natuur. Groen laat je namelijk naar binnen keren, de balans in jezelf hervinden en van daaruit contact te maken met de buitenwereld.
Wanneer moet je groen vermijden? Nooit, door de aardende uitwerking van groen is deze kleur voor ieder moment geschikt.

Blauw en Indigo geven helderheid.
Blauw geeft je letterlijk de ruimte om te ademen. Denk maar aan het beeld van een hemelsblauwe lucht of een uitgestrekte, turquoise zee… dat geeft een gevoel van vrijheid en ruimte.
Wanneer moet je blauw vermijden? Als je je onzeker of verloren voelt.

Goddelijke inspiratie door violet/paars.
Paars geeft wijsheid en stimuleert je creativiteit, helemaal wanneer je het inzet voor een hoger doel.
Wanneer moet je violet/paars vermijden? Als je gaat slapen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email