De herfst, tips om de herfst met veel plezier door te komen.

De herfst, tips om de herfst met veel plezier door te komen.

Buiten wordt het kouder en de natuur maakt zich op om nog een laatste keer dit jaar, de meest mooie kleuren te laten zien om vervolgens in diepe rust de winter in te gaan.
De zwoele zomeravonden liggen achter ons. Hoe kunnen we zorgen dat we al het moois dat de herfst ons te bieden heeft, optimaal kunnen benutten. Want natuurlijk heeft de herfst een boodschap en is het fijn om met de natuur in hetzelfde ritme te zijn.
Ik geef je hieronder een aantal tips om het mooiste en fijnste uit dit prachtige seizoen te halen, ga mee in het ritme….

De kleurexplosie, wat doet het met ons gemoed?
Daglicht en de natuur doen goede dingen met je gemoedstoestand. De contrasterende kleuren van de herfst zijn goed voor ons. Na de lente en de zomer met al het groen komt de herfst met de meest mooie kleuren, allerlei tinten geel, rood, oranje en bruin.
Het is een goed idee om naar buiten te gaan, een heel klein beetje vitamenie D doet veel goed voor de aanmaak van serotonine (dit is het geluksstofje), de frisse lucht en de prachtige kleuren brengen ons in verwondering. Geniet van het geluid van de blaadjes onder je schoenen en zoek de kastanjes en die de herfst zo volop geeft.
Door een wandeling te maken, heb je meteen voldoende beweging. Hierdoor worden weer andere gelukshormonen aangemaakt en je houdt je gewrichten soepel en je lichaam in een goede conditie.

Je slaapt dieper.
Natuurlijk zijn alle zwoele zomeravonden heerlijk geweest maar eerlijk is eerlijk die warme nachten hebben niet echt iets toegevoegd aan onze nachtrust. Het is bewezen dat door de lagere temperaturen buiten, je beter kunt slapen. Daarbij is het ook weer langer donker waardoor je sneller in slaap valt en langer kan slapen. Tijdens je slaap herstelt je lichaam van alle indrukken van de dag en laad je weer op voor een nieuwe dag.  Hoe fijn is het om daar bewust bij stil te staan en van een heerlijke slaap te genieten.

Benut de herfst om los te laten, net als de blaadjes van de bomen.
De vrijkomende energie van de natuur en de herfst staat voor het loslaten van materie. De ballast wordt voor de winter afgelegd zodat wij fris het nieuwe jaar in kunnen gaan. De herfst laat ieder jaar weer met groot feest van kleuren zien dat wij mogen loslaten en dat loslaten prachtig is.
Het wordt kouder, donkerder en stiller. Het planten en dierenrijk trekt zich terug en ook wij mogen ‘mee naar binnen’. Het is tijd om te rusten en te kijken wat hebben wij nog nodig en wat mogen wij loslaten en onze ballast, net als de blaadjes, te laten vallen.

Het helpt om helderder na te denken, en denk positief.
Zodra het buiten frisser wordt, lijkt het wel alsof het ook helderder wordt in je brein. De mist trekt op en zeker als je buiten een flinke teug van die heerlijke herfstlucht neemt, weet je ineens wat je moet doen. Uit onderzoek van de Universiteit van Luik blijkt dat in de herfst de cognitieve functie van het werkgeheugen groter is. Daarom kan je in de herfst beter dingen onthouden.
Doordat het leven meer naar binnen keert, is dit het ultieme moment om dagelijks te kijken waar je dankbaar voor bent. Door dit bewust te doen, merk je dat jouw gedachten positiever worden en je daardoor ook positiever in het leven komt te staan.

Eten met de seizoenen, goed voor ons welzijn.
Door onze levensstijl aan de seizoenen aan te passen, kunnen we ons lichaam in harmonie brengen met de wereld om ons heen. Het eten van seizoensgebonden voedsel versterkt ons gevoel voor de natuurlijke cycli. De seizoenen schenken ons wat we nodig hebben, niet alleen alle mooie indrukken maar ook ons voedsel.
In de herfst hebben we meer behoefte aan verwarmend voedsel, herfstgroenten en herfstfruit vullen die behoefte mooi aan.
Kaneel, gember, noodmuskaat….. deze kruiden zijn lekker en verwarmend en als bonus ook nog eens goed voor onze gezondheid. Nootmuskaat gaat de strijd aan met ziektekiemen, gember bevordert de bloedcirculatie en kaneel heeft een ontstekingsremmende werking.
Op die manier bereiden we ons voor op de komende koude maanden.
Zorg dat je gezond en gevarieerd eet dan help je het immuunsysteem optimaal te functioneren.

Het brengt ons samen.
Is er iets fijners dan op een koude avond op de bank te kruipen met een dekentje, je partner, je huisdier of kinderen en te genieten van een goed verhaal of een leuke serie op de tv?
Binnen blijven brengt mensen samen en je hoeft niet naar buiten omdat het zo mooi weer is. Het is gewoon genieten binnen. Dit gevoel geeft het oxytocine niveau een boost waardoor je je nog meer verbonden voelt met de mensen om je heen.

Kortom, geniet van het nieuwe seizoen en geniet van elkaar. Gebruik de tips en kom de herfst sterk door.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email