Vakantie…Inpakken en genieten maar!

Voor een groot deel van Nederland zijn de vakanties begonnen. Wat een heerlijkheid en wat een rust. We kunnen eindelijk weer de dingen doen waar we al die tijd naar uit hebben gekeken. Het klinkt heerlijk en we gaan vol plezier en met 1000 ideeën op pad.
Natuurlijk weten wij ook wel dat de vakantie korter duurt dan de vakantie van de kinderen. Maar dat komt vast goed. Hoe gaan we de kinderen vermaken, wat gaan we zelf doen?
Om te beginnen natuurlijk genieten, lekker relaxen en vooral buiten leven want dat is lekker.

Maar de eerste kink in de kabel komt al snel. Relaxen, de werkstress is echter nog volop aanwezig in jouw lichaam. Jouw hoofd kan wel denken, zo genieten en nu laat ik alles achter maar jouw lijf zit nog in het ritme. Wakker worden op het normale tijdstip, hmz dat was niet de bedoeling!

Hoe krijg ik mijn lijf in vakantiestemming?
Niks doen lijkt heerlijk om je te ontspannen maar het werkt vaak niet. Doordat er nog veel stresshormonen in je lichaam aanwezig zijn voel je je onrustig in het begin van de vakantie.
Oververmoeidheid aan het begin van de vakantie draagt bij aan heftige ruzies in de auto op weg naar de bestemming en aan een verminderde weerstand tegen ziekten waardoor de verkoudheid en hoofdpijn al op de loer liggen.
Natuurlijk helpt de letterlijke afstand om de dagelijkse problemen te relativeren. Maar, zoals de Romeinse wijsgeer Seneca al in de gaten had, ‘je moet van mentaliteit veranderen, niet van klimaat. Al steek je de eindeloze zee over, al wijken landen en steden achter je, jouw problemen zullen met je meegaan waar je ook heengaat.’
Soms is het echter wel heel fijn om fysiek het water over te steken… als wij naar Texel gaan heb ik altijd het idee dat mijn problemen in Den Helder blijven liggen… en tegen de tijd dat wij terugkomen zijn ze vast al weggewaaid…

Van werkstress naar vakantiestress….
In de vakantie plegen we een grote aanslag op ons lichaam en daarmee op onze geest. Het lijkt wel of we in de vakantie ons uiterste best doen om ons lichaam zoveel mogelijk in de war te brengen. We vliegen vanuit het regenachtige Nederland naar tropische temperaturen, beklimmen torenhoge bezienswaardigheden op het heetst van de dag, eten voedsel dat we niet gewend zijn en drinken meer alcohol dan gewoonlijk. Bovendien verstoren we door tijdsverschillen en laat naar bed gaan ons slaap/waakritme, en door het ontbreken van de gestructureerde bezigheden van thuis, verliezen we ons weekritme.
Logisch dat er dan, op dit idyllische moment, spanningen komen en dat ontspannen wel heel ver weg is.

Op vakantie zijn we anoniem, en dat kan aan de onzekerheid bijdragen. Het beste wat je kan doen is goed voorbereid op pad gaan en je eigen ideeën en verwachtingen bij te stellen. Probeer het onbekende als een uitdaging te zien.
Kijk en geniet van de omgeving. Haal het voordeel uit het onbekende. Hier kan je gewoon doen wat je wilt. Zie je er een beetje gek uit? Ach lekker belangrijk, je bent een toch een toerist…
Je realiseren waar je mee bezig bent, scheelt al een hoop. Zet alles wat je bereikt hebt het afgelopen jaar op een rijtje, en vertel jezelf dat je hiervoor wel een vakantie zonder stress hebt verdiend.

Tips om te relaxen en te genieten van je vakantie.
1. Hou de eerste dagen nog even het ritme van thuis aan, sta op jouw tijd op maak een mooie dag, hol niet direct van hot naar her op je vakantiebestemming.
2. De stress zit nog in je lijf, ga dus rustig iets doen. Ga lekker wandelen in de natuur of maak een fietstocht. Hierdoor komt er serotonine vrij en dat geeft je een goed gevoel.
3. Laat je werk helemaal thuis, tegenwoordig is het zo normaal om je werk ‘mobiel’ mee te nemen. Even niet doen. Laat los, het helpt echt! Spreek een boodschap in waarin je laat weten wanneer je weer bereikbaar bent.
4. Pas op voor te veel willen in je vakantie, neem de tijd om te gaan zitten met een goed boek of luister naar jouw muziek.
5. Laat de verwachtingen thuis, geniet van het moment en laat je daardoor verrassen. Neem jezelf niet zo serieus en lach wat vaker om jezelf. Herken dat er wel heel veel gewoonten zijn ingeslopen die je deze weken met plezier los mag laten.

Het laatste advies:
Je bent goed zoals je bent, er is niemand die je kent, geniet en veel plezier

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email