De 7 hoofd Chakra’s en wat je zelf kunt doen om deze beter te laten functioneren.

De 7 hoofd Chakra’s en wat je zelf kunt doen om deze beter te laten functioneren.

Om te beginnen, wat zijn chakra’s en waar zitten deze?
Je hebt er vast wel eens iets over gehoord of gelezen. In mijn blog over kleuren heb ik het ook al over de 7 hoofdchakra’s gehad en nu ga ik er iets dieper op in.

Het woord Chakra komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Je kan je een chakra voorstellen als een soort van draaikolk van energie. De voorkant staat voor de ‘gevoelskant’, de chakra’s aan de achterkant van het lichaam vertegenwoordigen de ‘wilskant’. De stuitchakra en de kruinchakra zijn de enige energiecentra waarvan het brede gedeelte van de trechter naar beneden respectievelijk naar boven wijst. Alle andere chakra’s staan dwars op het lichaam.
Zij zorgen voor de energiestroom door je lichaam.
Ieder chakra is verbonden met verschillende zenuwplexussen, organen, hormoonklieren en weefsels in je lichaam.

Waar bevinden zich de chakra’s?

Op dit plaatje kan je zien waar ze zich bevinden en ook de kleur die bij het chakra hoort. Bij het Hart Chakra kan ook roze gevisualiseerd worden.

Je kan je voorstellen dat als één van deze chakra’s uit balans is, dat de energie niet langer optimaal door jouw lichaam kan stromen en dat je geestelijke of fysieke klachten kan krijgen.

Onderzoek heeft aangetoond dat chakra’s uit balans kunnen raken door negatieve gedachten, chemisch bewerkt voedsel en nog veel meer factoren uit de omgeving.

Chakra’s kunnen ook beschadigd raken, wanneer er iets gebeurt wat grote impact op je heeft en dan met name op jouw gevoelsleven. De beschadiging is energetisch en kan dus ook hersteld worden op een energetische manier.
In mijn praktijk test ik welk chakra het eerst hersteld moet worden. Want je kan je voorstellen dat wanneer er een chakra uit balans is, dit doorwerkt in de andere chakra’s. Om een chakra te herstellen heb ik diverse technieken tot mijn beschikking.

Je kan merken dat, bijvoorbeeld, je basis chakra niet zo krachtig is, doordat je je angstig, gestresst of onzeker voelt. Omdat je lichaam dit ervaart, gaan ook je gedachten hiermee aan de gang. Dit versterkt dan weer het gevoel. Door deze cirkel te doorbreken, creëer je balans in je lichaam en herstelt het chakra zich.
Zo heeft ieder chakra zijn eigen ‘klachten” waaraan je kan herkennen dat deze niet in balans is.
Dit blog is niet geschikt om dit helemaal uit te leggen, in mijn cursus over de chakra’s vertel ik meer over de chakra’s, de klachten en wat je kan doen om weer in balans te komen.

Voor nu geef ik een paar tips waarmee je al aan de gang kan gaan.
Basis Chakra:
Dit chakra heeft te maken met zeker zijn en vertrouwen en instinct.
Loop op blote voeten, liefst in de natuur, adem bewust, breng je aandacht naar je voeten, spring een paar keer en visualiseer de kleur rood.

Sacraal Chakra:
Relaties, je zeker voelen, en seksualiteit zijn de basisthema’s van het sacraal chakra.
Ga staan en maak achtjes met je heupen, goed de heupen bewegen, visualiseer de kleur oranje. Verder heeft dit chakra een link met water, dus drink bewust eens een glaasje water.

De Zonnevlecht:
De spijsvertering, zeker handelen, manifestatie en identiteit worden aangestuurd door de zonnevlecht.
Om dit chakra te stimuleren is hardwandelen één van de beste manieren.
De naam zegt het al, visualiseer de warmte van de zon en de kleur geel.

Het Hart Chakra:
Zelfacceptatie en liefhebben zijn uiteraard de hoofdthema’s van dit chakra. Door met de armen te molenwieken en armcirkels te maken, creëer je ruimte in de borstkas. Daarbij visualiseer je groen licht en stuur dit naar je eigen hart en dat van anderen.

Het Keel Chakra:
Vibratie en geluid, hoe kan het ook anders? Communicatie staat centraal, bij communicatie hoort ook horen. Luister actief. Muziek, zang klankschalen, dit alles kan het keel chakra ondersteunen.
De nekrol help om ruimte te maken in dit gebied en natuurlijk het visualiseren van de kleur blauw.

Derde Oog Chakra:
Wanneer dit chakra in balans is, heb je inzicht en bewustzijn. Je kan goed opnemen en interpreteren.
Om dit chakra te ondersteunen helpt het om te dagdromen en bewust te kijken.
Visualiseer de kleur indigo.

Het Kruin Chakra:
Zeker weten en vertrouwen op het hogere zelf zijn de signalen dat dit chakra in balans is.
Als je vermoedt dat dit chakra ondersteuning nodig heeft, helpt het je om in plaats van in woorden in beelden te denken. Het visualiseren van de kleur violet voedt dit chakra.

Een fijne kleurmeditatie helpt om het chakra de kleur te geven die het nodig heeft. Door de ontspanning die dit rustmoment geeft, kom je wederom in balans. Je hersenen gaan andere gedachten produceren en dat versterkt het rustige gevoel dan weer.
Stel je voor dat je buiten op een plek bent waar jij je prettig voelt en je start dan jouw wandeling. Deze komt langs prachtige plekken in de kleuren van de chakra’s. Je kan dit zo lang maken als dat jij zelf wilt. Denk aan prachtige bloemen, mooie vijvers vol planten, dieren of wat jij ook maar in de goede kleur kan bedenken.
Deze meditatie doe ik met regelmaat samen met mijn klanten en uiteraard doe ik deze ook vaak zelf voor het slapen gaan.
Een aanrader!

Wil je meer weten, voel je vrij om te bellen voor informatie of een afspraak zodat wij samen aan de slag kunnen met jouw chakra’s!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email