Huidhonger, wat betekent het en wat kan je zelf doen….
De 1,5 meter afstand maatschappij.
Door alle maatregelen tegen corona raken wij elkaar bijna niet meer aan.
Ik merk bij mijn cliënten dat er een soort van huidhonger ontstaat. Wat is huidhonger? Huidhonger ontstaat wanneer er een gebrek aan aanraking is. Aanraken is voor iedereen belangrijk. Als ik een cliënt hoor zeggen dat ik de eerste ben die haar sinds maart aanraakt, dan breekt er iets in mij. Ik pak haar voeten beet en start met de reflexbehandeling zoals ik dat altijd al doe. Hiermee blijven wij op de keurige 1,5 meter afstand maar heeft zij wel weer ‘contact’.
Het houdt mij bezig, we maken de mensen niet sterker door ze te isoleren of niet meer aan te raken.
Aanraken, hoe belangrijk is dat?
Het is bekend dat aanraken net zo belangrijk is als eten. Een kind groeit door de knuffels en aanraken. Dit ontwikkelt zich al in je kindertijd.
Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard University (VS) in een overvol Roemeens kindertehuis begin jaren 90. De verzorgers hadden daar nooit tijd om de kinderen te knuffelen. De onderzoekers gaven een deel van de kindjes tijdelijk extra zorg en knuffels.
Kinderen die werden geknuffeld groeiden beter en kenden meer woordjes. Ook na een periode van ruim een jaar bleek een groot verschil.
Hormonen spelen hierin ook een rol.
Onvoldoende aanraking veroorzaakt stress, aanraking is de meest effectieve manier om stress tegen te gaan. Hier speelt het aanmaken van het hormoon oxytocine een grote rol.
Wij weten dat het stresshormoon cortisol daalt en het knuffelhormoon oxytocine stijgt als gevolg van contact.
‘Wanneer je wordt aangeraakt, geaaid en gestreeld, doet dat iets met je geluksgevoel. Je voelt je lijf, je voelt dat je bestaat! Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte. Het is een van de belangrijkste middelen tot contact vanaf ons vroegste bestaan’.
Voor een kind zijn knuffels en aanraken dus essentieel, maar ook voor een volwassene! Daarom voelt het nog steeds fijn om een knuffel of een aai te krijgen.
Wat kan je zelf doen in deze rare tijd om hiervoor te zorgen.
- Het is natuurlijk anders maar kijk eens hoe vaak je even over je neus krabbelt, je haar uit je gezicht haalt, of even in je handen wrijft. Dit gebeurt allemaal zonder dat je je ervan bewust bent. Doe dit met aandacht en je zal zien dat de huidhonger al verandert.
- Neem een lekker warm voetbad (https://praktijk-pelangi.nl/hoe-je-met-een-voetbad-een-geweldige-boost-kan-geven-aan-je-gezondheid/).
- Loop eens op blote voeten, buiten of in huis, breng je aandacht naar dat wat je voelt… Of pak eens wat dingen beet, voel hoe de regen voelt of gras of een boom. Op die manier voed je de tastzin en dat helpt ook.
- Knuffel kinderen, geliefden of je huisdier, als die bij jou wonen, gewoon lekker een keertje extra. Het is allemaal al lastig genoeg.
- Masseer je voeten en doe dat wederom met aandacht en neem een lekkere essentiële olie om ook je neus te verwennen.
- Als het kan, boek dan een massage. Massage is een manier van aanraking ontvangen en geven zonder dat er andere verwachtingen aan zitten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat massage de aanmaak van witte bloedcellen bevordert die schadelijke invloeden van buitenaf bestrijden. Het remt de aanmaak van het cortisol, een hormoon dat vrijkomt bij stress. Het afvoeren daarvan door massage is belangrijk voor een gezonde lichaamsbalans. Als laatste stimuleert massage de aanmaak van hormoon oxytocine wat ontspant en rust geeft. Massage is dus een doeltreffend middel voor je lichamelijke én geestelijke balans.
Blijf sterk en geniet van dat wat je wel kan doen waardoor het allemaal een stukje prettiger wordt!