Dankbaarheid, iedere dag een beetje meer geluksgevoel…

Hoe dankbaarheid iedere dag meer geluksgevoel geeft.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gevoelens van dankbaarheid, waardering en liefde onze gezondheid bevorderen. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat wanneer je via oefeningen bewust werd van de dankbaarheidsgevoelens, dit een toename gaf van geluk en welzijn. En wie wil dit nou niet? Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het dankbaarheidsdagboek wat ik ontwikkeld heb en waar mijn cliënten graag mee aan de slag zijn gegaan en mooie resultaten hebben gekregen in hun dagelijks leven.
Uit onderzoek (Emmons & Shelton, 2005) blijkt dat je je na 21 dagen gelukkiger zult voelen.

Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek werkt stress reducerend, helpt je om in slaap te komen en geeft inzicht in wat jij waardevol vindt in je leven. Bovendien kan je dankbaarheidsdagboek je opvrolijken. Op momenten dat je je even minder gezellig voelt, werkt het doorbladeren van alle dankbaarheidsmomenten wederom positief.

Wanneer je 20 seconden denkt aan iets waar je dankbaar voor bent, en je gaat ook echt in dit gevoel zitten, je laat dit gevoel toe waardoor je het ook echt voelt, dan gebeurt er van alles in je lichaam. Het belangrijkste is dat het anti-stresshormoon cortisol afneemt waardoor je hele lichaam in een relax-stand komt. Deze relax-stand houdt in dat niet alleen je hormonen meer met elkaar in balans komen maar ook dat je immuunsysteem beter werkt, dat je bloeddruk naar beneden gaat, dat je hartslag een rustiger ritme krijgt, waardoor weer andere organen positief worden beïnvloed, dat pijn kan afnemen en je ademhaling dieper zal zijn, waardoor iedere cel in je lichaam meer zuurstof krijgt.

Als je dagelijks gevoelens van dankbaarheid oproept, word je doorgaans alerter, enthousiaster, levendiger, optimistischer en gelukkiger.

Dit alleen al als je je aandacht iedere dag 20 seconden richt op iets waarvoor je dankbaar bent. Kan je je voorstellen wat er zou gebeuren als je hier een regelmatige, dagelijkse gewoonte van zou maken?

Maar hoe beoefen je nu dankbaarheid als je het gevoel hebt dat alles in je leven tegenzit? Je staat vast in een file, je hebt ruzie met je dochter, je voelt je beroerd, je fiets blijkt gestolen en je vraagt je af waar je deze maand je huur van moet betalen. Waar haal je dan die dankbaarheid vandaan?

Het goede nieuws is dat dankbaarheid net als een spier kan worden getraind. Voordeel hiervan is dat je niet naar de sportschool hoeft te gaan en je krijgt er ook geen spierpijn van! Maar je hebt wél wat wilskracht en discipline nodig.

Om je hierbij te helpen kan je mijn dankbaarheidsdagboek aanvragen. Zeg ‘ja’ tegen dankbaarheid en geluk en ik stuur je het bestand toe…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email