In het moment leven, hoe doe je dat eigenlijk…

In het moment leven, hoe doe je dat eigenlijk….

De hele dag zijn we bezig en worden we door onze gedachten gestuurd. We zijn bezig met gisteren, morgen, de boodschappen, werk en ga zo maar door. Aan het eind van de dag voel je je moe, geleefd en allesbehalve ontspannen.
Het klinkt zo makkelijk, het nu… Dat hoofd van ons gaat de hele dag door en is niet zo heel erg gewend aan een pauze. Toch is het juist heel belangrijk om met regelmaat een pauze aan ons drukke hoofd te geven.
Maar voordat je daar ook je hoofd over gaat breken, een aantal tips om snel uit je hoofd te komen.

De eerste, niet de makkelijkste, is een paar minuten niets doen. Zet alles even uit en ga op een plek zitten waar je je fijn voelt en je niet gestoord kunt worden door telefoon, tv, kinderen en huisgenoten. En dan doe je ‘gewoon’ even helemaal niets, het liefst voor drie tot vijf minuten. Niet mediteren, niets plannen of overdenken maar zijn in de ruimte en kijken wat daar is of gebeurt.
Wat je zult merken, is dat er na een paar seconden al van alles gebeurt. Voornamelijk in je hoofd. Hoe onrustiger je op dit moment bent in je hoofd, des te heftiger de gedachten zullen worden.

Het zou zo maar kunnen dat je de volgende gedachten gaat merken:
Dit is saai, ik wil dit niet, dit is wel lastig, ik wil liever iets leuks doen, oké KLAAR!
Dan gaan de gedachten het winnen:
”Ik heb honger. Wat gaan we eigenlijk eten vanavond? Ik heb nog een worteltjes liggen. Wat ligt er verder nog in de koelkast? Ik moet ook nog nadenken over de boodschappen voor het pinksterweekend. Gaan we naar ons boshuis of blijven we thuis… Oeps, ik was met die oefening bezig. Pff wat is dit lastig.” En met die gedachte ben je weer in dit moment. Wat is afdwalen toch vele malen makkelijker.

Als je dit echt te lastig vindt, probeer dan een wat makkelijke meditatie. Gebruik je handen en tenen om de aandacht op te vestigen. Wiebel met je tenen, voel de stof van de bank of stoel met je handen of voel hoe je zit of ligt. Op die manier heb je even geen tijd om te piekeren en kan je rustig in dit moment zijn.
Als je tijd hebt, maak een wandeling en hoor de vogels, ruik de bloemen en zie de kleuren, zeker nu in het voorjaar is het zo vrolijk buiten. Je voelt de zon, een heerlijke warmte die je een fijn gevoel geeft. De takken van een boom strekken zich uit boven en om je heen. Een zacht briesje doet de bladeren bewegen. Een gevoel van totale ontspanning overvalt je. Je gedachten zijn gestopt, je voelt je plotseling één met je omgeving. Eén met het moment. Je voelt dat alles goed is, dat je gelukkig bent. Geen gedachtes, geen herinneringen, geen emoties. Alleen bewustzijn. Alleen zijn.
Dan ben je helemaal in het moment en hoe fijn voelt dit?

Het is echt belangrijk met regelmaat lichaam en geest weer in balans te krijgen. Hierdoor ga je weer lekker in je vel zitten. Even de knop verzetten. Schud de stress van je af, ervaar geluk en rust.

Ook een ademhalingsoefening werkt om dat rustmoment te creëren. Maak de uitademing twee keer zo lang als de inademing, lekker blijven tellen dus. Ga lekker zitten, richt je aandacht op het ritme van je ademhaling en als je gedachten afdwalen, breng je je aandacht weer terug naar de ademhaling. Wees niet te streng voor jezelf, het is al goed dat je het doet.

Weet dat als jij ‘het’ loslaat, ‘het’ jou niet langer vast kan houden. Dat geeft rust en energie om de dag weer verder aan te gaan. Houd het eenvoudig, geef je over aan wat er is en ga iets doen wat lukt. Maak het makkelijk voor jezelf.
Probeer elke dag zo’n drie minuten de tijd nemen om naar binnen te keren. Je adem te volgen, je te realiseren wat je voelt en wat je denkt. Het kan zijn dat je van alles ontdekt van in jou speelt en wat nu naar boven komt, eigenlijk om verwerkt te worden of afscheid van te nemen. Om vooruit te komen is soms stilstand nodig, om verborgen emoties te ontdekken, te erkennen, te doorvoelen en te uiten, zodat onze levensenergie weer gaat stromen.

Nog een paar korte tips om meer in het nu te leven:
Gebruik je zintuigen, zoals ik net al schreef: ruik, voel, zie, hoor en proef…

Probeer niet te oordelen, als je iets ziet, hoort of voelt is het niet mooi of lelijk…. Het is er gewoon.

Maak je geen zorgen. Wanneer je je zorgen maakt, zit je niet in het nu. Je weet niet wat er gebeuren gaat. Laat het gebeuren en zorg voor tijd en energie.

Laat het verleden los. Je kan het niet veranderen, het is wat het is. Geef wel je emoties de ruimte, voel wat deze emoties jou willen vertellen. Kan je het veranderen? Nee, hoe moeilijk het ook kan zijn, laat het dan los.

Geniet van de kleine momenten, als je om je heen kijkt, kom je ze tegen. Een fijn gesprek met een vriendin, de eerste zonnestralen in de lente, een mooie bloem in het park, het hoeven geen grote dingen te zijn. Leven in het nu, maakt je meer bewust van het kleine geluk dat er in jouw leven is.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email