Goede voornemens, een nieuwe gewoonte wordt geboren… hoe hou je dat vol?
Het nieuwe jaar is weer aangebroken en dan zijn er altijd vele goede voornemens. Natuurlijk zijn er de voornemens als stoppen met roken, afvallen, meer sporten en gezonder eten. De reclame speelt er ieder jaar weer prachtig op in. Ik zei gisteren nog dat ik blij zal zijn als het februari is want dan zijn we weer veel ‘afval en stoppen met roken’ reclames kwijt op de tv.
Is het iets dat we zelf willen of ‘moeten’ we met het nieuwe jaar ons voornemen wat we dit jaar vooral beter gaan doen? Maar waarom doen we dat vooral met oud en nieuw? Het zal te maken hebben met iets dat je vanaf jonge leeftijd hebt gehoord. Dan is het logisch.
Zelf zorg ik altijd voor een plan en een doel waar ik mij dan volledig op kan richten.
Dan nog is het soms lastig vol te houden omdat, zo blijkt uit onderzoek, het een behoorlijke tijd kost om een nieuwe gewoonte eigen te maken.
Volgens psychologisch wetenschapper Phillippa Lally en haar team aan University College in Londen, heeft het aanleren van een nieuwe gewoonte inderdaad een minimum van ongeveer 21 dagen nodig.
Na zo’n 66 dagen kun je gemiddeld pas stellen dat je nieuwe gewoonte een automatisme is geworden.
Dat lijkt niet zo lang maar in praktijk strandt een aantal goede gewoontes al binnen deze periode.
Hoe kan je het dan wel volhouden en je doel bereiken? Ik geef je hier een aantal tips waarmee ik je help je doel te bereiken, ja je mag me ook bellen als je even een motiverend momentje nodig hebt.
Tip 1
Doe het met kleine stapjes. Zet een doel en maak dan minidoelen. Dan heb je iedere keer een overwinning behaald en je bouwt het rustig op. De kans van slagen is vele malen groter en het uiteindelijke geweldige gevoel van Yes!! is er zeker niet minder om.
Tip 2
Wees niet te streng voor jezelf, een compliment werkt motiverend en een beetje begrip doet wonderen. Weet dat het je lukt!
Tip 3
Maak een moodboard en hang dat op een plek waar je het dagelijks, liefst meerdere malen, ziet zodat je duidelijk kan zien waarvoor je het doet.
Tip 4
Gebruik een quote of een spreuk die je motiveert. Hang deze zichtbaar op (bijvoorbeeld op de spiegel), voeg het toe aan je moodboard, of zeg het dagelijks tegen jezelf.
Mijn spreuk: Ik ben oké en ik kan het!
Wat wordt die van jou?
Tip 5
Beloon jezelf. Ieder klein succes is geweldig en wees daar trots op. Geef jezelf regelmatig complimenten en beloon jezelf met iets waardoor je extra gemotiveerd blijft.
Tip 6
Wees SMART! Misschien heb je al eens van een SMART-plan gehoord. Het is een handige vragenlijst die je voor jezelf kunt nalopen, om je voornemen of doel nog beter uit te werken.
S: Welke Specifieke stappen moet je zetten om je doel waar te maken?
M: Hoe kan je je vooruitgang Meten?
A: Is je doel Acceptabel voor jezelf en de mensen om je heen?
R: Is je doel haalbaar en Realistisch?
T: Welk Tijdspad denk je nodig te hebben om je doel waar te maken?
Tip 7
Wees vooral niet te streng voor jezelf! Begrip geeft motivatie. Meestal begrijpen we een ander en zijn we waanzinnig streng voor onszelf. Met begrip kom je er, zeker weten, geloof in jezelf!
Succes en ik geloof dat jij het helemaal waar kan maken!