Hoe jouw hormonen bij kunnen dragen aan jouw geluksgevoel.

Hormonen, wat zijn ze en wat doen ze.
Hormonen ofwel neurotransmitters regelen veel verschillende processen in je lichaam. Sommige hormonen zorgen ervoor dat je jezelf verdrietig, angstig, of boos kunt voelen. Andere hormonen zorgen ervoor dat je jezelf blij, gelukkig of euforisch kunt voelen. Dit zijn onze gelukshormonen.

De vier belangrijkste gelukshormonen zijn serotonine, dopamine, endorfine en oxytocine. En het mooie van deze gelukshormonen is dat je de aanmaak hiervan zelf positief kunt beïnvloeden.

Het gelukshormoon endorfine is grotendeels verantwoordelijk voor je geluksgevoel. De stof heeft een effect op je hersenen waardoor je minder gevoelig bent voor pijn en meer ruimte maakt voor gevoelens van geluk, plezier en voldoening. Endorfine voelt een beetje als een geluksboost, zeg maar. Dat klinkt als iets wat we altijd wel kunnen gebruiken. Dan is er nog een mooi voordeel aan dit mooie hormoon. Endorfine speelt een grote rol in jouw pijn-level. Best handig dus. ‘Endo’ betekent letterlijk binnen en ‘fine’ komt van ‘morfine’. Endorfine werkt dus eigenlijk als een natuurlijke morfine.
Het onderdrukt de pijn, maar ondersteunt ook je weerstand, werkt cruciaal bij jouw geluksgevoel maar werkt tegelijkertijd ook angst tegen.
Met, onder andere, de volgende tips kun je het gelukshormoon endorfine zelf boosten.

Sporten
Tijdens het sporten (eigenlijk vooral erna) maakt je lichaam endorfine aan na de eerdere pijnprikkels van het sporten.

Lachen
Lachen en positief denken stimuleert de aanmaak van endorfine. Een comedyshow, een grappige film of gewoon rondlopen met een lach op je gezicht zijn stuk voor stuk ingrediënten voor een gezond endorfine-peil.

Masseren
Huid-op-huid-aanraking is ontzettend belangrijk voor de mens. Er bestaat zelfs zoiets als huidhonger. Een knuffel, maar dus ook een massage werkt positief voor de aanmaak van de gelukshormonen.

Dansen
Dansen is absoluut een aanrader. Naast endorfines krijg je door de muziek en het ritme een boost aan oxytocine in je brein, wat je laat stralen.

Snoepen
Vet en suikers geven ons lichaam een endorfine boost, zie het als een beloning in de vorm van endorfine. Héél even voel je je er gelukkig van. Maar, dit is niet echt een duurzame tactiek. Met pure chocolade doe je nog een beetje gezond.

Nog zoveel manier meer om hormonen voor je te laten werken.
En weet je dat positief denken, mediteren, mindfulness en naar je favoriete muziek luisteren ook de aanmaak van gelukshormonen triggert?  Kortom, door je hormonen aan het werk te zetten, kun je bijdragen aan je eigen geluksgevoel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email